Win-Win en Aangenamer Leven

Vernederen en rondom je heen slaan
Het is niet zo moeilijk om een ander te kleineren, af te katten of continue trachten onderuit te halen. Ik maak het zelf nog dagelijks mee en zie het ook rondom me gebeuren. Mensen die angst hebben om andere waarheden onder ogen te zien en/of bewust kiezen voor aanvallen om de aandacht van de eigen zwakte af te leiden. Maar wat gebeurt er als diezelfde mensen de eigen zwakte laten zien en er een positief sterk punt van maken?

Stel dat jij één van die mensen bent?
Wat gebeurt er met jou als je niet denkt in termen als: 'gezichtsverlies, ego, trots, geld, woede?' Stel dat je dat kan? Stel dat je het in je hebt om mensen niet te veroordelen? Stel dat je het in je hebt om mensen te vergeven? Wat zou dat voor jou leven betekenen?

Aangenamer Leven ... Gewoon een kwestie van kiezen
Sommige mensen zijn zo gericht op hun vijand, zo geobsedeerd op het gedrag van een ander, dat ze ten koste van alles de ander willen laten verliezen, ook als het betekent als ze zelf verliezen. Doch verliezen-verliezen is juist de mentaliteit van vijandige conflicten, de filosofie van oorlog.

Verbeter JOU wereld en daardoor ook DE wereld... Het is een makkie
Zou jij Aangenamer willen leven? Aangenamer Ondernemen? Aangenamer... noem maar op? Dan is er maar 1 plaats waar je daarmee kunt beginnen. Dat geldt voor jou, voor mij, voor iedereen. Die ene plaats waar je moet beginnen is bij jezelf. NERGENS anders. Als je niet bereid bent om te vergeven, niet bereid bent om te denken en doen in win-win dan verander je je wereld wellicht wel doch waarschijnlijk nimmer in je voordeel.

Mensen die win-0verlies of verlies-verlies denken reppen over alle vormen van integriteit die de ander mist. Doch diezelfde mensen doen dan niets zinnigs met het begrip integriteit. Integriteit is namelijk iets wat je ALTIJD bij jezelf dient te zoeken. Als je zelf niet integer bent kun je de ander niet verwijten dat hij/zij het niet is. Zelfs als je wel integer bent kun je het de ander niet verwijten dat hij/zij het niet is. Het is voor zowel jou als voor de ander de keuze hoe je integriteit invult. Niets meer en niets minder. Het is als praten over anderen. Als je liever continue over anderen praat dan met de anderen; denk je dan dat je jou wereld of de wereld van de ander zal verbeteren?

Neem de proef eens op de som.
Vergeef een 'gezworen vijand', keer hem of haar de andere wang toe en zie hoe sterk jij bent door het tonen van je krachtige zwakte. Doe je uiterste best om win-win te creëren en ervaar wat het is om de wereld werkelijk Aangenamer te zien, te voelen, te ruiken, te proeven en te ervaren.

Mocht je geen win-win realiseren en uitkomen op win-verlies; sluit dan geen compromis maar neem afscheid. Geef het in ieder geval een kans. Het is ontelbaar veel beter om het leven te verbeteren van jezelf als te strijden tegen onrecht of de wereld van de ander. Zodra je de ander kunt vergeven zie je hoe sterk jezelf bent. Neem de proef op de som. Wees gewoon gelukkig. Ga gewoon voor win-win. Hou van jezelf en hou van je wereld.

Voorbeeld:
Enige tijd geleden kreeg ik deze mail onder ogen van een vriend die waarschijnlijk even in een vervelende periode zat. Ik had hem even daarvoor eerlijk verteld hoe ik dacht dat hij en zijn bedrijf het beste uit de verf zou komen en dat ik het vermoeden had dat het fout zou gaan en op een dood spoor zou komen als hij dezelfde weg in zou blijven slaan. (of ik daarin gelijk had of heb doet even niet ter zake; ik was gewoon eerlijk geweest) Hij was daardoor enorm geraakt en was niet gelukkig met mijn woorden. Hij werd zeer fel. Hij schreef naar een ander over mij als vijand. Hier een gedeelte van zijn tekst naar die ander:

Zo zie je maar weer wie er werkelijk de baas is!!!! Arno dramt gewoon door, zoals we zo langzamerhand van hem gewend zijn. Met tot nog toe uitkomst NUL. Er is alleen HEEL VEEL GELD VERSPILD aan oeverloos gelul. Nu probeert ie jou te paaien door je zijn hulp aan te bieden. Wat heeft ie daar tot zover van terechtgebracht? Het interesseert hem geen ruk wat anderen willen, voelen of denken. En het is wel duidelijk: Jij hebt er de ballen verstand van. Laten wij gewoon samen een nieuw bedrijf opzetten, samenwerken met wie WIJ willen en er een succes van maken. KAN BEST ZONDER VAN VEEN. Laten we er nog even kort over praten zodra je weer thuis bent, OK?

Bovenstaande tekst had me een aanleiding kunnen geven om de man te laten vallen of hem de oorlog te verklaren. Ik heb het tegenovergestelde gedaan. Het uiteindelijk resultaat is dat we tot op de dag van vandaag (h)eerlijke zaken doen en we een uitstekende win-win hebben gecreëerd. Geen compromis, geen win-verlies, geen verlies-verlies. Gewoon iemand vergeven, vergeten en in win-win denken. Dat is alles. De wereld wordt alsmaar Aangenamer.

Geen opmerkingen: