Samenwerking, je kunt er niet omheen. Bedrijven werken altijd samen met andere bedrijven. Van een losse samenwerking als eenmalige klant-leverancier of een hele hechte samenwerking in een gezamenlijke vennootschap.
De kracht van samenwerking is dat iedere partij doet waar hij of zij goed in is, wat leidt tot zeer hoge kwaliteit door specialisatie. Door de krachten te bundelen kunnen verschillende voordelen behaald worden. Zo kan door bijvoorbeeld samen te werken met een andere ondernemer een nieuwe markt worden bereikt, of kan aan klanten een breder pakket aan diensten of producten worden geleverd. Daarnaast kan samenwerking ook leiden tot inspiratie en nieuwe ideeën.
Samenwerken is een typisch voorbeeld waar ratio en gevoel elkaar ontmoeten. Volg je alleen je gevoel dan kan je heel goed samenwerken, maar bestaat de kans dat dit voor je bedrijf niks oplevert. Als je alleen op de ratio vertrouwd, kun je in een samenwerking stappen vanwege de torenhoge winsten die je daardoor verwacht, maar is de kans aanwezig dat de samenwerking stuk loopt op softe aspecten als communicatie, of 'klik'.
5 stappen om een samenwerking succesvoller op te zetten
Het is daarom goed om in de stappen die leiden tot samenwerking met doordachte passie te werk te gaan. De volgende 5 stappen helpen je daarbij.
Stap 1: Bepaal je strategie
De eerste stap is te bepalen waar je met je bedrijf heen wilt. Omdat dit wat mij betreft zeer nauw samenhangt met je eigen ambities, is het belangrijk om daar ook zicht op te krijgen. Natuurlijk wil je winst maken en wil je een goed belegde boterham verdienen. Toch merk ik vaak bij klanten dat geld niet de primaire drijfveer is. Het is daarom goed om je echte passie of ambitie vast te stellen. Deze zal namelijk altijd als krachtig (on)kruid in de tuin van samenwerking naar boven komen.
Stap 2: Bepaal je eigen kracht
De volgende stap is om na te gaan wat de kracht van je bedrijf is, maar misschien belangrijker nog wat je eigen kracht is en eventueel die van je management team. Vanuit deze kracht of sterktes zal verder gebouwd moeten worden.
Stap 3: Maak keuze om samen te werken of niet
Als je weet wat je drijft, welke kant je met je bedrijf op wilt en wat de sterktes van jou en jouw bedrijf zijn, is het moment aan gebroken om te beslissen of je de doelen alleen, of met een ander bedrijf wilt bereiken. Je kunt goed analyseren welke ingrediënten je nodig hebt om je doel te verwezenlijken. Ook kun je goed inschatten of jij en je bedrijf deze ingrediënten in huis hebben. Zo kun je op rationele gronden bedenken of samenwerking nuttig kan zijn.
Tegelijkertijd moet er echter ook een vonk ontstaan bij het denken aan samenwerking. Je moet energie krijgen van het idee om samen met een ander bedrijf en met name met een andere ondernemer beide bedrijven tot grotere hoogtes te brengen en zo jouw eigen doelen te verwezenlijken.
Stap 4: Bepaal profiel partner
Als het verstandig lijkt en goed voelt om samen te werken, zul je moeten nadenken over het soort partner. Welke contacten moet de partner hebben? Welke competenties moet hij of zij in huis hebben? Welke technologieën moeten beheerst worden? In hoeverre mag er overlap zijn met de activiteiten van jouw bedrijf? Allemaal vragen waar je antwoord op moet bedenken. Bij het zoeken naar een partner zal echter de 'klik-factor' een nog belangrijkere rol spelen. Het moet goed voelen. Misschien moet er wel een soort zakelijke verliefdheid ontstaan om succesvol te kunnen samenwerken. Ik heb ook wel eens gedacht dat als de vonk overslaat tussen twee ondernemers ze altijd wel iets vinden om te kunnen samenwerken.
Stap 5: werk samen vanuit wederzijds vertrouwen
Dat er vervolgens van alles mis kan gaan is bekend. Verwachtingen waar niet aan wordt voldaan, communicatie die stroef loopt, winsten die tegenvallen, noem maar op. Op het moment dat er echter een sterke band en wil om samen te werken onder ligt, kunnen al deze problemen worden opgelost. Begon de samenwerking al met wantrouwen en geen echter passie, dan is elke hobbel er een teveel en zal de samenwerking stranden.
Mijn devies is daarom om vooral met passie samen te werken en tegelijkertijd goed na te denken over de voordelen die samenwerking moet bieden.
Met vriendelijke groet,
Martijn Meima
Meima Coaching
Kees van Baarenstraat 4
7425 HM Deventer
www.meimacoaching.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten